IN MEMORIAL Sait Hadzić

Sait Hadzić, bio je veliki prijatelj Old Timer kluba Sarajevo, ujedno i najpoznatiji restaurator automobila. Nekoliko puta posjetio je naš glavni grad, a mnogi i dan danas spominju njegov Rolls Royca iz 1950 tih, koji je provazao strogim centrom grada ali i Baščaršijom. Vrijednost ovog automobila je nemjerljiva. Dovoljno je samo reći da je sada u vlasništvu španskog kralja.

Nije volio da priča o sebi i svojim automobilima. Tokom naših druženja ispričao bi pokoju anegdotu, između ostalog pamtimo kako je neke od tih prekrasnih cetverotočkaša izvlačio iz Morave da bi ih kasnije restaurirao, baš poput Audi kamiona iz 1910. godine, koji je vjerovatno učestvovao u odbrani Beograda tokom II svjetskog rata. Ponosio se i kamionom Pakard iz 1915. godine, koji je bio na Solunskom frontu, te sasvim slučajno pronađen u jednom bagremaru kod Lapova. Bio je ljubitelj automobila, vješti poznavalac zlatnih ruku ali prije svega veliki čovjek.

 

Vrijednost njegove kolekcije automobila je istorijska. U njoj je sačuvano preko sto godina automobilske istorije i kulture, ali i nasljeđe jedne porodice. Plodovi njegovog rada sežu dalje od samog automobila, jer svaki primjerak koji je napustio njegovu radionicu obogatio je čitavu regionalnu oldtajmersku kulturu. Zbog toga, vjerujemo da gospodin Hadžić i njegovo djelo nikada neće biti zaboravljeni.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest
old timer klub sarajevo

Instagram

PHOTOS